Janar 11, 2023

Μανώλης Μαρκόπουλος: «Εμαθα την αξία της προσφοράς στα κοινά με μοναδικό κίνητρο την πίστη και την προσήλωση στο όραμα για τον τόπο»

Share:

 Συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατική, 01/01/2023

Καταγράψαμε το σπουδαίο έργο της Ροδίτικης Ξενοδοχίας στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε, να εμπνευστούμε, να παλέψουμε για ένα θετικό μέλλον

Το 2022 κλείνει για τη Ρόδο με μία σημαντική πρωτιά στον τουρισμό και με την μεγάλη τουριστική οικογένεια ενωμένη με αφορμή την παρουσίαση του επετειακού – ιστορικού βιβλίου της Ένωσης Ξενοδόχου Ρόδου με τίτλο «Χτίζοντας ένα Θαύμα». Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της παρούσας διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία αναδεικνύει το σπουδαίο έργο της Ροδίτικης Ξενοδοχίας στο παρελθόν. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του προς τη «δ» ο Πρόεδρος ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος το λαμπρό αυτό παρελθόν, αποτελεί έμπνευση για ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, ώστε να διασφαλισθεί ένα θετικό και ακόμη πιο λαμπρό και αισιόδοξο μέλλον.
Ο κ. Μαρκόπουλος μιλά για το τουριστικό ρεκόρ του 2022, τον αντίκτυπο της «επιτυχίας» αυτής σε πρακτικό επίπεδο, ενώ αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και που θα βρει μπροστά του ο κλάδος της φιλοξενίας.
Σχολιάζοντας την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού, κάνει λόγο για τη «χρυσή τομή στην οποία συναντώνται οι ανάγκες του Ροδίτικου Ξενοδοχείου με την διασφάλιση της επιθυμίας του Ροδίτη και Έλληνα ξενοδοχοϋπάλληλου, που θέλει και να δουλέψει και να αμειφθεί νόμιμα, αλλά και να βοηθήσει τον εργοδότη του ανταποδίδοντάς του, ότι τόσα χρόνια τον έχει κοντά του».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τους προσωπικούς, μελλοντικούς του στόχους, ο κ. Μαρκόπουλος o οποίος ανέλαβε την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου στην ηλικία των 34 ετών, έχοντας ήδη υπηρετήσει το θεσμό για 3 θητείες, απαντά ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για σκληρή δουλειά, με ανιδιοτέλεια, με μοναδικό σκοπό την εκπλήρωση του καθήκοντος και συμπληρώνει ότι: «Το μέλλον έχει να κάνει σε προσωπικό επίπεδο με την συνέχιση της δυνατότητας για προσφορά παράλληλα με τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και φυσικά σε συλλογικό επίπεδο, προϋπόθεση αποτελεί η θετική αξιολόγηση του έργου από τους Συναδέλφους».
Τσιτάροντας τον Αρχαίο Τραγικό ποιητή, Ευριπίδη, ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μ. Μαρόπουλος τονίζει ότι «δεν μπορείς να ευημερείς χωρίς να κουραστείς από την προσπάθεια, και είναι αισχρό για ένα νέο να μη θέλει να μοχθεί, (Ουκ αν δύναιο μη καμών ευδαιμονείν, αισχρόν τε μοχθείν μη θέλειν νεανίαν).

Κύριε Μαρκόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το επετειακό – ιστορικό βιβλίο της ΕΞΡ με τίτλο «Χτίζοντας ένα Θαύμα» η παρουσίαση του οποίου έγινε πρόσφατα. Στην παρουσίαση είδαμε πλήθος κόσμου, μεγάλες προσωπικότητες και διάχυτη συγκίνηση. Άλλη μια σπουδαία πρωτοβουλία επί προεδρίας σας. Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή και τι περιλαμβάνει αυτός ο τόμος;

Θέλω να ευχηθώ αρχικά Καλή Χρονιά σε όλους. Η έκδοση του Βιβλίου της ΕΞΡ ήταν το αποτέλεσμα σκληρής και συνάμα ποιοτικής δουλειάς μιας ομάδας εξαίρετων συντελεστών, με κεντρικό συγγραφέα τον Νεκτάριο Καλογήρου, οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά για 18 μήνες. Στην ομάδα αυτή είχα την χαρά να συμμετέχω ως συντονιστής αλλά τα εύσημα νομίζω αξίζουν σε όλους. Ο τόμος περιλαμβάνει την ιστορία του Ροδιακού Τουρισμού και της Τουριστικής ανάπτυξης από το 1949 έτος ίδρυσης της Ένωσής μας, και φθάνει έως το σήμερα, πάντα από την σκοπιά της Ξενοδοχίας.
Ξέρετε ο Γιώργος Σεφέρης έλεγε: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Νομίζω ότι εμείς πράξαμε το ακριβώς αντίθετο. Καταγράψαμε το σπουδαίο έργο της Ροδίτικης Ξενοδοχίας στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε, να εμπνευστούμε, να παλέψουμε για ένα θετικό μέλλον.

Το 2022 χαρακτηρίζεται ως η «χρονιά ορόσημο» για το Ροδιακό τουρισμό. Φτάσαμε στο ρεκόρ των 2.5 εκατ. επισκεπτών όμως ποιο το πρακτικό αποτέλεσμα της επιτυχίας αυτής σε οικονομικό επίπεδο για τον κλάδο της φιλοξενίας και ευρύτερα;

Πράγματι το 2022 ήταν μια χρονιά με εξαιρετικά υψηλή ζήτηση στα 2/3 της Τουριστικής περιόδου δηλ. από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας το νόμισμα είχε δύο όψεις. Έντονη ζήτηση από την μία, η οποία για τους περισσότερους λόγω των συμβολαίων τους δεν μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, και από την άλλη εξαιρετικά μεγάλη άνοδος στο κόστος λειτουργίας. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για βελτίωση της κερδοφορίας, νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους. Σε κάποια καταλύματα ή σε άλλους κλάδους που οι τιμές μπορούσαν να μεταβληθούν σίγουρα το πρόσημο ήταν θετικό.

 Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2023; Το φετινό ρεκόρ χαρίζει προβάδισμα στη Ρόδο;

Εκτιμώ ότι και το 2023 θα είμαστε κοντά στα επίπεδα του 2022, το βλέπουμε άλλωστε και από της πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Ναι, η κάθε χρονιά σίγουρα επηρεάζει την επόμενη. Πάντα όμως υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόσμενο και εξαιρετικά αρνητικό.
Η ενεργειακή κρίση πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για τον τουρισμό και τον κλάδο της φιλοξενίας;
Οι επιχειρήσεις μας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, και την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ειδικό τιμολόγιο όπως στην βιομηχανία. Επίσης ο χώρος για ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) είναι πεπερασμένος και εξαντλημένος όσο καθυστερεί η διασύνδεση της Ρόδου με το Εθνικό δίκτυο, οπότε και οι δυνατότητες για μείωση του κόστους εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με άλλες περιοχές.
Μία από τις προκλήσεις για την παγκόσμια και τοπική βιομηχανία φιλοξενίας το 2022 ήταν η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2023, πώς μπορεί να μειωθούν οι ελλείψεις;
Κατ’ αρχάς ως Ένωση προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε συνέχεια δράσεις με επίκεντρο τους εργαζόμενους μας. Νεοσύστατο Γραφείο Διασύνδεσης που φέρνει ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα, συνεχείς παρουσίες σε σχολεία, ημέρες καριέρας, ΙΕΚ και οπουδήποτε μας ζητηθεί ώστε να μεταφέρουμε στους μελλοντικούς μας συνεργάτες την πραγματική εικόνα. Το 2022 ξεκινήσαμε και τις τελετές βράβευσης των αρχαιότερων εργαζομένων των Μελών – Ξενοδοχείων μας. Ειδικά οι βραβεύσεις ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακή δράση και έγινε και αυτή από ότι είδαμε παράδειγμα προς μίμηση από άλλες Ενώσεις της Χώρας.
Νομίζω ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλάζει ήδη προς το καλύτερο τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας το ανθρώπινο δυναμικό τους και σταδιακά η προσφορά και η ζήτηση θα ισορροπήσουν. Για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και στην ΤΣΣΕ του 2020 στην αρχή της πανδημίας αλλά και στην πιο πρόσφατη τον Αύγουστο που μας πέρασε πολύ πριν την αντίστοιχη Κλαδική.

Πράγματι, Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους. Μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την επιστροφή των εργαζόμενων στον τουρισμό ή ειδικότερα στα Ξενοδοχεία της Ρόδου δεδομένου ότι η ΤΣΣΕ έχει υψηλότερες αμοιβές από την Κλαδική που υπογράφθηκε πρόσφατα; Μειώνει την ανταγωνιστικότητα των Ξενοδοχείων της Ρόδου μια υψηλότερη μισθοδοσία;

Αρχικά να δηλώσω ότι για την υπογραφή της σύμβασης αυτής (της Κλαδικής) σαφέστατα η Ένωσή μας δηλώνει την ικανοποίησή της καθώς σέβεται και συμπράττει σε πανελλήνιες προσπάθειες. Όμως ως Συνδικαλιστικό σωματείο το οποίο εκπροσωπεί την Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, κατά προτεραιότητα, μέριμνα για το καλό των μελών του, υπογράφοντας Τοπική ΣΣΕ.
Στην ουσία τώρα του ερωτήματος σας, θεωρώ ότι η προσέλκυση εργαζομένων στη Ρόδο, που μετανάστευσαν, εντός ή εκτός Ελλάδας, ή ακόμη άλλαξαν επάγγελμα, εγκαταλείποντας τα τουριστικά, είναι για «κάθε σοβαρό ξενοδόχο του κόσμου», πολύ σημαντικότερο, από την κοντόφθαλμη σύγκριση του Μισθού. Μια πιθανή διαφορά δεν κάνει σε καμία περίπτωση κακό, στον ποιοτικό τουρισμό της Ρόδου που προϋποθέτει ικανοποιημένους Έλληνες Ροδίτες εργαζόμενους. Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως οι προδιαγραφές στέγασης, η δυνατότητα πάντα με κοινή συναίνεση για μια πλειάδα ειδικοτήτων να εργαστούν κατά την 6η και 7η μέρα, ή η Διευθέτηση του Χρόνου εργασίας, και τόσα άλλα. Είναι η χρυσή τομή στην οποία συναντώνται οι ανάγκες του Ροδίτικου Ξενοδοχείου με την διασφάλιση της επιθυμίας του Ροδίτη και Έλληνα ξενοδοχοϋπάλληλου, που θέλει και να δουλέψει και να αμειφθεί νόμιμα, αλλά και να βοηθήσει τον εργοδότη του ανταποδίδοντας του, ότι τόσα χρόνια τον έχει κοντά του !

Κλείνοντας κύριε Μαρκόπουλε, θα ήθελα να σας ρωτήσω. Αν και αναλάβατε την Ένωση Ξενοδόχων σε ηλικία μόλις 34 ετών, σχεδόν αμέσως είχατε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες από την πτώχευση του Thomas Cook, και αμέσως μετά την πανδημία με επιπτώσεις πρωτόγνωρες για 2 συνεχόμενες σαιζόν 2020 και 2021. Παρόλα αυτά, οδηγήσατε την Ένωση με εξαιρετική ωριμότητα, ηγηθήκατε του κλάδου με αξιοπρέπεια, εμπνεύσατε την ενότητα. Διαχειριστήκατε τις κρίσεις και παράλληλα παρουσιάσατε σημαντικό έργο με δράσεις σημαντικές αλλά και πρωτοποριακές. Πως βλέπετε το μέλλον σας στην ηγεσία του τοπικού συνδικαλιστικού σας οργάνου;

Κύριε Γκαρτζώνη καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Ναι, ανέλαβα την Ένωση στα 34 όμως ήμουν σε αυτήν ήδη 3 θητείες, 9 χρόνια, πλάι στον σημερινό μας Δήμαρχο, έναν άνθρωπο από τον οποίο κυρίως έμαθα την αξία της προσφοράς στα κοινά με μοναδικό κίνητρο την πίστη και την προσήλωση στο όραμα για τον Τόπο. Να συνδικαλίζεσαι και να προσφέρεις χωρίς προσωπική ατζέντα. Κάτι το οποίο είναι σπάνιο στις μέρες μας. Βέβαια δεν αρκεί μόνο αυτό, είμαι ευγνώμων στους γονείς μου διότι κυριολεκτικά από πολύ μικρή ηλικία, περίπου από τα 10, μου καλλιέργησαν την εργατικότητα και τον σεβασμό στον εργαζόμενο. Για περίπου 15 καλοκαίρια, ενδιάμεσα από σχολείο και πανεπιστήμιο, μοναδική επιλογή ήταν η εργασία σε θέσεις χαμηλά στην ιεραρχία του Ξενοδοχείου, και κατά κανόνα με αξιολογούσαν και με διόρθωναν όσο πιο αυστηρά μπορούσαν… Πέρα όμως από το όραμα και την εργατικότητα για να μπορέσεις να προσφέρεις αποτελεσματικά στα κοινά χρειάζεσαι και κατανόηση από τους δικούς σου ανθρώπους, και δεν θα μπορούσα παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην σύζυγό μου και στον αδερφό μου για τις πολλές ώρες που χρειάζεται να ξεκλέψω είτε από την οικογένειά μου, είτε από την επιχείρησή μου, επιβαρύνοντάς τους.
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, σκληρή δουλειά, με ανιδιοτέλεια, με μοναδικό σκοπό την εκπλήρωση του καθήκοντος. Είναι τεράστια η ευθύνη της θέσης αυτής. Το μέλλον έχει να κάνει σε προσωπικό επίπεδο με την συνέχιση της δυνατότητας για προσφορά παράλληλα με τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και φυσικά σε συλλογικό επίπεδο, προϋπόθεση αποτελεί η θετική αξιολόγηση του έργου από τους Συναδέλφους. Εάν αυτά τα δύο εκπληρώνονται, τότε όπως έχει πει και ο μεγάλος μας Αρχαίος Τραγικός, ο Ευριπίδης: «Ουκ αν δύναιο μη καμών ευδαιμονείν, αισχρόν τε μοχθείν μη θέλειν νεανίαν»*

Καλή χρονιά με υγεία.

*Δεν μπορείς να ευημερείς χωρίς να κουραστείς από την προσπάθεια, και είναι αισχρό για ένα νέο να μη θέλει να μοχθεί.

Print Friendly, PDF & Email
chevron-down @media print { @page { margin: 5mm !important; } } @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; font-size: 0.8em !important; line-height: normal !important; } #printfriendly #pf-title { display: none !important; } #printfriendly #pf-src { display: none !important; } #printfriendly h2{ font-size: 1.4em !important; } #printfriendly h3{ font-size: 1.3em !important; } #printfriendly h4{ font-size: 1.1em !important; } #printfriendly p{ line-height: 1em !important; margin: 2px !important; }