Ιστορία

Η ιστορία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Περιλαμβάνονται κείμενα από το βιβλίο «ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ 1950-1990»
Η ΄Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1949 από μια μικρή ομάδα ξενοδόχων και πανδοχέων, που αποτελούσαν τους ιδιοκτήτες μικρών μονάδων, οι οποίες λειτουργούσαν στην περιοχή του Μανδρακίου και της Παλιάς Πόλης.
Στη σημερινή οδό Ιωάννου Καζούλη, που βρίσκονταν το Ελληνικό Προξενείο κατά τα χρόνια της ξένης κατοχής της Ρόδου, λειτουργούσαν τρία ξενοδοχεία, το «Εθνικόν», το «Απόλλων» και το «Αθήναιον» και στην Εθνάρχου Μακαρίου άλλα τρία, το «Κάμειρος», το «Λίνδος» και το «Ιαλυσός». Στους πρωτοπόρους της ΄Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, δεν ανήκαν τα κρατικής ιδιοκτησίας ξενοδοχεία όπως το «Ρόδον», το «Θέρμαι», το «Πίνδος», το «Έλαφος» και το «Ελαφίνα», που κατασκευάσθηκαν κατά τη 10ετία του ’30 από τους Ιταλούς και απετέλεσαν την υποδομή για το ξεκίνημα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Στις αρχές του ’50 η Ρόδος διέθετε 12 ξενοδοχεία και 16 πανδοχεία με 1.000 κλίνες περίπου.

70 χρόνια αργότερα στη δύναμη της ΄Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου ανήκουν περισσότερα από 500 ξενοδοχεία. Ανάμεσα σ΄ αυτά και ονομαστά ξενοδοχεία, που η φήμη τους ξεπέρασε την Ελλάδα και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν έχει καθιερώσει τη Ρόδο σαν ένα από τα σπουδαιότερα τουριστικά κέντρα του διεθνή τουρισμού. Ξενοδοχεία με υψηλές προδιαγραφές με συνεδριακά κέντρα, με εγκαταστάσεις για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συγκροτούν μια ξενοδοχειακή υποδομή που ανταποκρίνεται σ΄ όλες τις σύγχρονες μορφές του τουρισμού και τις πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις των σημερινών τουριστών.

Σήμερα, στο ξενοδοχειακό δυναμικό έχουν προστεθεί νέας γενιάς 5στερα ξενοδοχεία που αναδιαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, ενώ ανακαινίστηκαν τα περισσότερα ξεν/χεία όλων των κατηγοριών ώστε να έχουμε ένα ανανεωμένο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό ξενοδοχειακό προϊόν με 500 ξεν/χεία σε όλο το νησί και άνω των 150.000 κλινών.

Η ΄Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου ιδρύθηκε το 1949 για να καλύψει τις συνδικαλιστικές ανάγκες των ολιγάριθμων μικρών ιδιωτικών Ξενοδοχείων που λειτουργούσαν στη Ρόδο μετά την απελευθέρωση. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης που εκλέχτηκε το 1949, αποτελούνταν από τους παρακάτω Ξενοδόχους: 

 Παπαντωνίου Αντώνιος Πρόεδρος, Σταματίου Μανώλης Γραμματέας, Πιπίνος Ιωάννης Ταμίας, Νοτσέρα Λιλή Σύμβουλος, Κάκνης Εμμανουήλ Σύμβουλος.  Το Συμβούλιο αυτό μετά την εκλογή του φαίνεται πως αδράνησε, όπως συνέβαινε τότε με όλα τα μικρά σωματεία.

Το 1965 κάτω από την πίεση του πλήθους και του μεγέθους των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την αλματώδη αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων επαναδραστηριοποιήθηκε η ΄Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου και τον Φεβρουάριο του έτους αυτού έγιναν αρχαιρεσίες στην αίθουσα του παλιού κτιρίου που ήταν τότε εγκατεστημένο το ΕΒΕΔ, κατά τις οποίες εκλέχτηκαν οι παρακάτω Ξενοδόχοι: Σάββας Βρούχος Πρόεδρος, Νίκος Καπετανάκης Αντιπρόεδρος, Βασίλειος Μηναίδης Γραμματέας, Ελευθέριος Σπάρταλης Ταμίας, Νώντας Σολούνιας Σύμβουλος, Χρόνης Στεργιόπουλος Σύμβουλος, Στέργος Μανωλάκης Σύμβουλος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο αυτό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Σάββα Βρούχο:

Α) Διαφήμιση της Ρόδου.
Β) Ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Γ) Θόρυβοι μοτοποδηλάτων.
Δ) Τοπική σύμβαση εργασίας.
Ε) Προσθήκη ορόφου.

Διατελέσαντες Πρόεδροι Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 1949-1953
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ 1953 & 1965-1968
ΣΑΒΒΑΣ ΒΡΟΥΧΟΣ 1965
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ ΣΟΛΟΥΝΙΑΣ 1968-1980
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ 1985-1988
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΙΟΣ 1980-1985 & 1988-1994
ΒΑΣΙΛEΙΟΣ ΜΗΝΑΪΔΗΣ 1994-2011
ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ 2011- 2019
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ  2019 - Σήμερα


Δείτε την τωρινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου  της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, όπως αναδείχθηκε κατόπιν των αρχαιρεσιών της 26ης Ιανουαρίου 2020.

chevron-downarrow-right