28 Ιουλίου, 2021

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας - ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Share:

Αγαπητά Μέλη,

Σας παραθέτουμε το ΦΕΚ Β 3276 στο οποίο δημοσιεύθηκε η KYA Δ1α/ΓΠ.οικ. 46819 με τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου».
Σύμφωνα με την παραπάνω, (πίνακας 2 Ιδιωτικές επιχειρήσεις) «Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο (2) φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 6 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικράτειας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 2192), όπως εκάστοτε ισχύει».

Βάσει της διατύπωσης της παραπάνω διάταξης, η άποψη μας είναι πως το κόστος διενέργειας του self test (από την 1/8, καθώς με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το κόστος προμήθειας του καλύπτεται από το κράτος έως την 31/7) και του rapid test, δεν βαρύνει την επιχείρηση, αλλά επιβαρύνει τον εργαζόμενο, καθώς αποτελεί προϋπόθεση προσέλευσης στην εργασία.

Επίσης σημειώνονται τα εξής:
Α. Η υποχρέωση διενέργειας των διαγνωστικών ελέγχων δεν αφορά τους εργαζομένους που έχουν εμβολιασθεί πλήρως και
Β. Όπως αναφέρεται στην παραπάνω ρύθμιση, σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης που προβλέπεται σε αυτή εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 6 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 ΚΥΑ. Επομένως εφόσον ο εργαζόμενος είτε δεν υποβληθεί στα προβλεπόμενα παραπάνω δύο (2) διαγνωστικά test ή δεν δηλώσει το αποτέλεσμά τους, η επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος ολοκληρώσει την παραπάνω διαδικασία (διενέργεια των test – δήλωση του αποτελέσματος).
Ειδικότερα σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο προβλέπονται τα εξής:
1. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο/η με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός/η είτε α) δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε β) έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ακολουθώντας τη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος του άρθρου 5.
2. Σε περίπτωση που εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 2, 4 και 5, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του/ης για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ ης εργαζόμενου/ης.
3. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει τους εργαζόμενους του (εγγράφως ή ηλεκτρονικά), με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκπλήρωσής τους, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 2, 4 και 5 και στις παρ. 1 και 2 του παρόντος.
4. Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι (με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη τα μόνα) αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:
α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19,
β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3 (ενημέρωση των εργαζομένων), επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ.
5. Τα επιβαλλόμενα, ως άνω, πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Print Friendly, PDF & Email
chevron-down @media print { @page { margin: 5mm !important; } } @import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Inter&display=swap'); #printfriendly { font-family: 'Inter', sans-serif !important; font-size: 0.8em !important; line-height: normal !important; } #printfriendly #pf-title { display: none !important; } #printfriendly #pf-src { display: none !important; } #printfriendly h2{ font-size: 1.4em !important; } #printfriendly h3{ font-size: 1.3em !important; } #printfriendly h4{ font-size: 1.1em !important; } #printfriendly p{ line-height: 1em !important; margin: 2px !important; }