Βιωσιμότητα

Τα ξενοδοχεία της Ρόδου, στο πλαίσιο του διαρκούς αυξανόμενου επιπέδου περιβαλλοντικής ευαισθησίας αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και αναζητούν τις βέλτιστες πολιτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των πολιτικών αυτών αποσκοπεί στον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στον άνθρωπο μέσω της βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των ξενοδοχείων, στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους καθώς και στην προσέλκυση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πελατών. Σύμφωνα με μελέτες, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών και πρακτικών δίνει τη δυνατότητα διείσδυσης σε νέες, δυναμικές αγορές ευαισθητοποιημένων επισκεπτών. Κυρίως όμως συμβάλλει στην προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας του νησιού της Ρόδου.

1. Εξοικονόμηση & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τους βασικότερους πρακτικούς στόχους για ένα ξενοδοχείο, καθώς όχι μόνο συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά μειώνει και το κόστος λειτουργίας του. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στα ξενοδοχεία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και σχετικά σύντομο χρόνο απόσβεσης.

Οι τομείς που καταναλίσκεται ενέργεια είναι αυτοί της θέρμανσης και κλιματισμού, της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, του φωτισμού, των κουζινών και ένα μικρό ποσοστό σε διάφορες άλλες δραστηριότητες. Η εξοικονόμηση η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε όλους αυτούς τους τομείς κατόπιν μελέτης και εφαρμογής συγκεκριμένων πρακτικών ανά περίπτωση, είναι υπολογίσιμη (της τάξεως ακόμα και 50%). Κάποιες γενικές συμβουλές μπορούν ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων του ξενοδοχείου, να αποδώσουν σημαντικά. Ο περιορισμός της ενεργειακής σπατάλης καθίσταται επιτακτικός στις μέρες μας και η σωστή στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιβεβλημένη για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θέλει να περιορίσει το οικολογικό της αποτύπωμα.

Θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης.

Η θέρμανση και η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κατ΄ αναλογία με την κατηγορία του ξενοδοχείου αντιστοιχούν σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ορισμένα βασικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν είναι:

• Κεντρικά ηλιακά συστήματα.
• Έλεγχος ανά τακτά διαστήματα του βαθμού απόδοσης του λέβητα ενώ η θερμοκρασία του θερμού νερού να ρυθμίζεται σε χαμηλά αλλά επιτρεπτά επίπεδα.
• Εγκατάσταση θερμοστατών στα δωμάτια και αυτονομία θέρμανσης ώστε να θερμαίνονται μόνο χώροι που χρησιμοποιούνται (μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 20%).
• Απομόνωση τμημάτων δικτύων που δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
• Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, πρέπει να εξετάζεται η αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο ενώ σε περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων πρέπει να διερευνάται η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα της εγκατάστασης και χρήσης μικρών συστημάτων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.
• Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20% μπορεί να επιτευχθεί με μόνωση των σωληνώσεων των δεξαμενών αποθήκευσης θερμού νερού και εγκατάσταση περιοριστών παροχής νερού στα μπάνια.
Σε ό,τι αφορά στο ζεστό νερό χρήσης, ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα είναι η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων. Η χρήση ηλεκτρικών αντιστάσεων για θέρμανση νερού θα πρέπει να θεωρείται ως η έσχατη λύση καθώς είναι ο λιγότερο οικονομικός τρόπος παραγωγής θερμότητας.

Κλιματισμός

Ο κλιματισμός στις ξενοδοχειακές μονάδες γίνεται συνήθως με κεντρικά συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον κλιματισμό περιλαμβάνουν:
• Περιορισμός χρήσης του κλιματισμού σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.
• Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ψυκτικού μέσου στα ανώτερα επιτρεπτά επίπεδα,(τα μέτρα αυτά μπορούν να μειώσουν έως και 30% την κατανάλωση ενέργειας).
• Χρήση αέρα από το περιβάλλον κατά τις νυκτερινές ώρες το καλοκαίρι για την προ-ψύξη του κτιρίου.
• Εγκατάσταση συστημάτων μεταβλητών στροφών σε κινητήρες αντλιών και ανεμιστήρων.
• Κλείσιμο των ανεμιστήρων σε ώρες μη λειτουργίας.
• Ανάκτηση θερμότητας από τα condensers των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων.
Ειδικότερα σε μεσαίου-μεγάλου μεγέθους ξενοδοχεία και εφόσον είναι διαθέσιμο φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα χρήσης συστημάτων ψύξης με απορρόφηση (με χρήση λέβητα φυσικού αερίου) που θα μπορεί να συνδυάζεται με ένα σύστημα συμπαραγωγής.
Τέλος, αναβαθμίζοντας και βελτιστοποιώντας τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ειδικά τα συστήματα πληροφορικής (IT), μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή μείωση του μεριδίου τους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εντοπισμός των συσκευών του συστήματος πληροφορικής οι οποίες καταναλώνουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί κλειδί στην προοπτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Ο εξοπλισμός που φαίνεται να καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας θα πρέπει να αντικαθίσταται με πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Η αποδοτική ψύξη του δωματίου διακομιστή (server room) αποτελεί επίσης σημαντική παράμετρος για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής.

Φωτισμός

Στον τομέα του φωτισμού, μέσα από απλά μέτρα εξοικονόμησης μπορεί να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης έως και 30%. Τα σημαντικότερα από τα μέτρα αυτά είναι:
• Αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης LED.
• Σε περιπτώσεις ύπαρξης παλαιών λαμπτήρων φθορισμού αυτοί θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους μεγαλύτερης απόδοσης.
• Εκμετάλλευση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό του εξωτερικού φωτισμού.
• Χρήση ροοστατών στα φωτιστικά έτσι ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδο φωτεινότητας του χώρου και να αποφεύγεται η σπατάλη σε περιπτώσεις αυξημένου εξωτερικού φωτισμού ή όταν είναι επιθυμητό χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού.
• Χρήση καρτών δωματίων για τον έλεγχο του φωτισμού και του κλιματισμού.
Εξετάζοντας βέβαια ολοκληρωμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας φωτισμού, περισσότερα μέτρα μπορούν να ληφθούν και έτσι με χρήση απλών αισθητήρων παρουσίας στο χώρο, χρονοδιακοπτών και αυτόματου συστήματος ρύθμισης φωτεινότητας με αισθητήρες μέτρησης φωτός (εσωτερικά και εξωτερικά) μπορεί να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό σε επίπεδα άνω του 50%.

water

2. Εξοικονόμηση νερού

Εκτός από την ενέργεια, είναι και η εξοικονόμηση νερού πολύ σημαντική προτεραιότητα σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο, ειδικά αν βρίσκεται σε μέρος που αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας. Η φροντίδα για το νερό δείχνει ενδιαφέρον όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την κοινότητα στην οποία το ξενοδοχείο λειτουργεί. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι περιλαμβάνουν από τη χρήση συστημάτων μειωμένης ροής σε ντους και καζανάκια, το ορθολογικό πότισμα σε σωστές ώρες και ποσότητες, η βελτίωση των πλυσιμάτων και ο έλεγχος διαρροών. Η εκπαίδευση σε θέματα αειφορίας και ειδικότερα σε θέματα χρήσης νερού αποδεδειγμένα μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση νερού και στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού γύρω από σχετικά θέματα.

3. Ανακύκλωση

Σε μια ξενοδοχειακή μονάδα η μέση παραγωγή απορριμμάτων είναι 1,5 κιλό την ημέρα ανά πελάτη και μπορεί να φτάσει τα 3 κιλά. 60-80% των παραγόμενων απορριμμάτων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω των συστημάτων επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Ευρωπαϊκή πολιτική & το Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη βάση των αρχών της «κυκλικής οικονομίας» αποτελεί βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Πολιτικής η οποία ενσωματώνεται στην Ελληνική πραγματικότητα μέσω του Νέου Εθνικού Σχέδιου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΥΑ Οικ. 51373/4684/ΦΕΚ Β 2706/15.12.2015).
H νέα αυτή εθνική πολιτική είναι προσανατολισμένη σε στόχους ορόσημα για τα επόμενα χρόνια πουεπικεντρώνονται:
• Στη χωριστή συλλογή των απορριμμάτων σε διαφορετικά ρεύματα (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, οργανικά και υπολείμματα)
• Στην προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων έως το 2020
• Στον περιορισμό της υγειονομικής ταφής σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)

Απαγόρευση πλαστικού μιας χρήσης

Σημαντικό επίσης είναι πρόβλημα της ρύπανσης που δημιουργείται κυρίως μέσω της απόρριψης του πλαστικού και κυριών των πλαστικών μιας χρήσης.
Στην ΕΕ έχει ήδη εγκριθεί σχέδιο για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Η επιτροπή Περιβάλλοντος προτείνει την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα υποκατάστατα, όπως καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, αναδευτήρες κτλ. Επίσης, υπάρχει σειρά προτεινόμενων μέτρων για τα υπόλοιπα, όπως ο περιορισμός της χρήσης πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών 'Αλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες, θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να ανακυκλώνονται κατά 90% μέχρι το 2025.
Creative concept of recycling garbage

Απλές Συμβουλές Ανακύκλωσης

Οι κάδοι ανακύκλωσης θα πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση για τον τύπο των απορριμμάτων- Χρωματικός κώδικας ή/και επιγραφή.
Οι κάδοι θα πρέπει να αδειάζονται και να καθαρίζονται καθημερινά.
Η εκπαίδευση του προσωπικού σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι σημαντική ώστε να τοποθετούν τα απορρίμματα στον σωστό κάδο.
Στις κουζίνες των εστιατορίων και των μπαρ τοποθετήστε τους κάδους σε σημεία άμεσης ορατότητας και πρόσβασης από το προσωπικό.

Όπως είναι γνωστό στον μπλε κάδο βάζουμε αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν το το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο;

Μερικές οδηγίες για 15 υλικά που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.
1. Σπασμένο γυαλί: Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Το σπασμένο γυαλί το πετάμε μόνο στους κοινούς κάδους.
2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού: Τα κουτιά από πίτσα και οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού είναι γεμάτα από λάδια και λίπη και δεν ανακυκλώνονται.
3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες: Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.
4. Κομματάκια χαρτί: Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.
5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί: Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.
6. Υλικά από πηλό: Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης όπως οι παλιές κούπες του καφέ δεν πρέπει να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
7. Αφρολέξ και φελιζόλ: Καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.
8. Συσκευασίες τοξικών υλικών: Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.
9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες: Παρότι κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα: Τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
11. Πλαστικά έπιπλα: Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων, που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.
12. Συρμάτινες κρεμάστρες: Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Επομένως, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
13. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια: Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.
14. Κουτιά χυμών: Ορισμένα κουτιά χυμών δεν ανακυκλώνονται λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Πηγή: Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
chevron-down