Γ. Παπαβασιλείου: «Υπάρχουν θέματα υποδομών και ρευστότητας στις επιχειρήσεις»

20-07-2014

“Εξελίσσεται πολύ καλά η φετινή τουριστική σεζόν. Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα. Αντιμετωπίζουμε ζητήματα με τη ρωσική τουριστική αγορά. Υπάρχουν θέματα υποδομών και ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να κλείσει η τουριστική περίοδος με θετικό πρόσημο”.
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Γ! αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και εκπρόσωπος τύπου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
“Θέλουμε να εδραιώσουμε τη Ρόδο σε όλες τις τουριστικές αγορές. Επιδιώκουμε να είμαστε παρόντες παντού μέσω του προγράμματος προβολής του ΠΡΟΤΟΥΡ. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στις εταιρικές μελέτες για να γνωρίζει ο κάθε ξενοδόχος σημαντικά στοιχεία για το κόστος λειτουργίας του καταλύματός του. Όλοι μαζί θα ασχοληθούμε και με τα άλλα θέματα, όπως οι δημόσιες επενδύσεις και οι σχέσεις μας με την τοπική αυτοδιοίκηση”, δηλώνει ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Ρόδο, ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, δηλώνει:
“Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Η Κίνα είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη. Οι επενδύσεις που ανακοινώνουν μέσω του τύπου ότι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα, είναι τεράστιες. Ελπίζουμε να επενδύσουν στη Ρόδο και να είναι μαζί μας στα επόμενα χρόνια”.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Παπαβασιλείου, αναλυτικά:
• Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την ανάδειξή σας στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΞΡ;
Αποφάσισα και εγώ να προσφέρω με τις δυνάμεις που διαθέτω στην ΕΞΡ για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν όλους τους ξενοδόχους. Μαζί με τον πρόεδρο κ. Αντώνη Καμπουράκη και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είμαστε αποφασιμένοι να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας αγώνες έντιμους, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο για όλους.
• Πώς εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν;
Εξελίσσεται πολύ καλά η φετινή τουριστική σεζόν. Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα. Αντιμετωπίζουμε ζητήματα με τη ρωσική τουριστική αγορά. Υπάρχουν θέματα υποδομών και ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να κλείσει η σεζόν με θετικό πρόσημο.
• Πιστεύετε δηλαδή πως η φετινή σεζόν θα κλείσει με αύξηση στις αφίξεις;
Οι αφίξεις, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυξημένες. Τα οικονομικά αποτελέσματα όμως θα είναι σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι οι αφίξεις.
• Θα ανακάμψει ο εσωτερικός τουρισμός;
Ο εσωτερικός τουρισμός δυστυχώς είναι απαγορευτικός μέχρι τώρα. Δυσκολεύει πολύ τους Ελληνες το μεγάλο κόστος της μετάβασης στη Ρόδο. Και σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να επέμβει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και να δώσει λύσεις.
• Έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που παρουσιάζει η τουριστική αγορά της Ρωσίας;
Υπάρχει μείωση στις αφίξεις απο τη συγκεκριμένη αγορά. Είναι όμως βασική για τον τόπο. Θα προσπαθήσουμε από φέτος να διορθώσουμε τα πράγματα και να τη βοηθήσουμε ώστε να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα είχε φέτος.
• Υπάρχουν τουριστικές αγορές που πηγαίνουν καλύτερα φέτος;
Βεβαίως, σίγουρα οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης, παρουσιάζουν αυξητική πορεία. Διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα και ειδικά η Ρόδος έχουν καθιερωθεί ως βασικοί προορισμοί για όλες τις αγορές.
• Αναφερθήκατε στα προβλήματα ρευστότητας. Ευημερούν δηλαδή οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αλλά όχι και τα οικονομικά των επιχειρήσεων;
Ναι, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ξεκίνησε από το έτος 2011. Δεν είναι δηλαδή σημερινό. Μέσα στην οικονομική κρίση, την άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, έχει δημιουργηθεί μεγάλη οικονομική στενότητα. Θα πρέπει να δοθούν πολιτικές λύσεις, που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας. Ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε μέσα στο έτος 2014.
• Θα επικαιροποιήσετε την πρόταση που είχατε καταθέσει για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;
Θα συζητήσουμε το θέμα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΡ. Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν στα αρμόδια όργανα του κράτους. Ελπίζουμε να τις δεχθούν και να τις εφαρμόσουν.
• Τι πρέπει να γίνει;
Εμείς θεωρούμε πως έχουμε πάγιες εγκαταστάσεις. Θέλουμε να δοθεί παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών μας. Θα διορθώσει πολλά και η μείωση των επιτοκίων. Με τον τρόπο αυτό θα ανασάνουν οι επιχειρήσεις του τομέα μας.
• Πώς είδατε την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Ρόδο;
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Η Κίνα είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη. Οι επενδύσεις που ανακοινώνουν μέσω του τύπου ότι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Ελπίζουμε να επενδύσουν στη Ρόδο και να είναι μαζί μας στα επόμενα χρόνια.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Θέλουμε να εδραιώσουμε τη Ρόδο σε όλες τις τουριστικές αγορές. Επιδιώκουμε να είμαστε παρόντες παντού, μέσω του προγράμματος προβολής του ΠΡΟΤΟΥΡ. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στις εταιρικές μελέτες για να γνωρίζει ο κάθε ξενοδόχος σημαντικά στοιχεία για το κόστος λειτουργίας του καταλύματός του. Όλοι μαζί θα ασχοληθούμε και με τα άλλα θέματα όπως οι δημόσιες επενδύσεις και οι σχέσεις μας με την τοπική αυτοδιοίκηση.
• Για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου τι λέτε;
Μας απασχολεί το θέμα της μη αύξησης του κόστους προσγειώσεων και απογειώσεων. Αν υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών το κόστος θα μεταφερθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Από εκεί και πέρα αν η ιδιωτικοποίηση συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων τότε αυτό θα είναι θετικό για τον τόπο.

 
Γ. Παπαβασιλείου: «Υπάρχουν θέματα υποδομών και ρευστότητας στις επιχειρήσεις»
ΔΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΠΛΑΝΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

04-10-2018

3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού Ρόδος, 20 & 21 Οκτωβρίου 2018 Μεταξύ των ομιλητών θα είναι εκπρόσωποι σημαντικών γραφείων με παγκόσμια δράση στον χώρο του Τουρισμού...

 

16-10-2017

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Rodos Palace.

 

31-08-2016

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για το θάνατο του Κώστα Μήτση

Στο άκουσμα του θανάτου του εξέχοντος μέλους της ξενοδοχειακής οικογένειας Κώστα Μήτση, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. της Ένωσης...

 
TESTIMONIALS

ΡΟΔΟΣ. ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

Το ωραιότερο νησί του κόσμου

Γιώργος Ζεμπίλης
 
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΧΟΡΗΓΟΙ