ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

22-07-2012, ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: 22-07-2012


Ομιλία προέδρου ΕΞΡ, κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη,

στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Νορβηγίας

 

Ρόδος, Παρασκευή, 20η Ιουλίου 2012

Φίλες και Φίλοι,

 

Σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης, ας φέρουμε στο νου μας ξανά τα λόγια, που είπε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη δολοφονία των 77 συνανθρώπων μας, από εκείνον τον Άντερς Μπρέιβικ, τον περασμένο Ιούλιο. Όταν τα άκουσα τότε είχα συγκλονιστεί! Είπε: «Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανοίγματα, περισσότερη ανθρωπιά».

Είναι λόγια που απαντούν στην τρομοκρατία, όχι με τρόμο και φόβο, αλλά με τα μέσα που προσφέρουν, η δημοκρατία και ο δυτικός πολιτισμός.

Διότι σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Η δημοκρατία, ο πολιτισμός, η ανοιχτή κοινωνία.

Στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε, μάθαμε πλέον τα πάντα, για τις ιδέες του Αντερς Μπρέιβικ, τα όπλα του, τις στολές του, την οικογένειά του, και τους φίλους του. Ίσως όμως, αποφύγαμε να απαντήσουμε στο βασικό, και πιο δύσκολο ερώτημα, που έθεσε αυτό το μακελειό:

το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον, όπου συνυπάρχουν στην Ευρώπη, άνθρωποι διαφορετικών θρησκευμάτων και πολιτισμών; Και τι θέση επιφυλάσσουμε σε μια ιδεολογία, που μας διακηρύσσει, πως μια τέτοια συνύπαρξη είναι τάχα αδύνατη;

Επειδή ο κόσμος είναι μικρότερος, απ' ό,τι συχνά νομίζουμε, το ερώτημα δεν αφορά μόνο, τη νορβηγική κοινωνία. Το ερώτημα αφορά όλες τις κοινωνίες της Δύσης. Οι απαντήσεις που θα δώσουμε, θα πρέπει να είναι απαντήσεις αντάξιες της ιστορίας μας, των παραδόσεών μας και του πολιτισμού μας. Και θα είναι ο καλύτερος τρόπος απόδοσης τιμής, στα αθώα θύματα, που θυσιάστηκαν τόσο βάναυσα και τόσο άδικα, στο βωμό του μίσους και της βίας.

Ας γίνει η θυσία τους έναυσμα να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να εγγυηθούμε, ως παγκόσμια κοινωνία, ένα καλύτερο μέλλον για όλους, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, μισαλλοδοξίας και φανατισμού.

Σε αυτή την προοπτική,  όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι, μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά.

Ο τουρισμός, αυτή η τόσο ανθρώπινη και παγκόσμια δραστηριότητα, που είναι συνυφασμένη με τη χαρά, την αλληλογνωριμία, την ανακάλυψη του διαφορετικού, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα, στο να δώσουμε τη σωστή απάντηση, στις μεγάλες προκλήσεις, που έχουμε μπροστά μας.

Διότι ο τουρισμός είναι ψυχαγωγία. Με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης, δηλαδή αγωγή της ψυχής. Η εμπειρία των διακοπών, μπορεί να είναι χαλάρωση και ξεκούραση, για το σώμα, αλλά είναι και άσκηση ψυχής, και πνεύματος. Είναι γνώση, είναι παραστάσεις, είναι εμπειρίες, είναι εντυπώσεις, που εξοικειώνουν με την πολλαπλότητα, και τη διαφορετικότητα του κόσμου μας.

Ιδιαίτερα το νησί μας, η Ρόδος, καθώς υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ένας από τους πιο δημοφιλείς, παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Είναι ένα συμπυκνωμένο μάθημα ιστορίας. Για αυτό και εμείς, ως Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, επιδιώκουμε να αναδείξουμε και την πολιτιστική διάσταση του τουρισμού, ώστε ο επισκέπτης φεύγοντας από τη Ρόδο, να νιώθει πως έχει γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο, έχει γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, και τους άλλους.

Η πιο αδιάψευστη απόδειξη για τη συνεισφορά του τουρισμού, είναι οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει, με τους Νορβηγούς φίλους μας. Η ροή τουριστών από τη Νορβηγία είναι σταθερά αυξητική, και έχουμε χτίσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας, και αμοιβαίας εκτίμησης. Αδελφικούς δεσμούς φιλίας. Γι αυτό και τα τραγικά γεγονότα πέρσι, αληθινά μας συγκλόνισαν. Ανήκουστο. Στη φιλήσυχη Νορβηγία, τη χώρα που απονέμει το παγκόσμιο Νόμπελ Ειρήνης.

Εύχομαι ειλικρινά, το μακελειό του Μπρέιβικ, να αφυπνίσει πραγματικά ολόκληρη, την παγκόσμια κοινότητα.

Για να μην χάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, που μας κάνουν να είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Να είμαστε απλά άνθρωποί.

Αιωνία τους η μνήμη. Είθε η αναίτια θυσία τους να πιάσει τόπο, για ένα καλύτερο αύριο. Για τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
ΔΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΠΛΑΝΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

04-10-2018

3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού Ρόδος, 20 & 21 Οκτωβρίου 2018 Μεταξύ των ομιλητών θα είναι εκπρόσωποι σημαντικών γραφείων με παγκόσμια δράση στον χώρο του Τουρισμού...

 

16-10-2017

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Rodos Palace.

 

31-08-2016

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για το θάνατο του Κώστα Μήτση

Στο άκουσμα του θανάτου του εξέχοντος μέλους της ξενοδοχειακής οικογένειας Κώστα Μήτση, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. της Ένωσης...

 
TESTIMONIALS

ΡΟΔΟΣ. ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

Το ωραιότερο νησί του κόσμου

Γιώργος Ζεμπίλης
 
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΧΟΡΗΓΟΙ