Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Απαιτούνται γενναία μέτρα για τον ροδιακό τουρισμό

17-04-2020

Συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων 

Τη στήριξη του πρωθυπουργού με σκοπό την επανεκκίνηση του ροδιακού τουρισμού ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή με τα μέτρα που κρίνει ότι είναι αναγκαία να εφαρμοστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην επιστολή αφού επισημαίνεται ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό στήριγμα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, ενώ στις προτάσεις περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν τη φορολογία, τη ρευστότητα, τις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις καθώς επίσης και μέτρα για την επέκταση της Τουριστικής Περιόδου και Κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα,  η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η οποία κοινοποιείται στους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Πρόεδρο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου – Δήμαρχο Ρόδου αναφέρει τα εξής:

 

«Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ,
Αρχικά επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε ειλικρινώς και θερμά για το έργο σας και για τη διαχείρισή σας, το σύνολο της οποίας όχι μόνο κρίνεται απολύτως ορθό και αποτελεσματικό, αλλά και χαίρει θαυμασμού από τους δεκάδες κορυφαίους συνεργάτες μας στο εξωτερικό, που καθημερινά επικοινωνούν μαζί μας και μας το εκφράζουν με κάθε τρόπο.

Έχουμε τη σιγουριά πως με τη  δική σας ηγεσία, το Χαμόγελο της Τουριστικής Ελλάδας θα επιστρέψει γρήγορα στα πρόσωπα των εκατομμυρίων επισκεπτών μας, και τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα λάβετε θα κινούνται στην ενδυνάμωση της επόμενης ημέρας και δεν θα περιορίζονται μόνο στο να στηρίζουν κλειστά ξενοδοχεία.

Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και μόνο γενναίες ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα για τον κλάδο. Δεν είναι μόνο σημαντικό να υπάρχει βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για την ασφαλή επανεκκίνηση του κλάδου, αλλά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Η Ξενοδοχία στο νησί μας έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Χώρα λόγω του μεγέθους της, του παραμεθόριου χαρακτήρα, της συσχέτισης με τα γειτονικά μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά και της δυνατότητας επέκτασης της σεζόν.
Έχει δε πληγεί η ανταγωνιστικότητα της όσο ΚΑΜΙΑ άλλη περιοχή της Χώρας εξαιτίας ΟΛΩΝ των αλλαγών στην άμεση και έμμεση φορολόγηση που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία.

Η Δωδεκάνησος το έτος 2019 αντιπροσώπευε το 17% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλης της χώρας με 3,6 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών, (πήγη: SETE). Επίσης στις 31/07/2019, από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ» αντιπροσώπευε το 19% του ισοζυγίου νέων θέσεων εργασίας όλης της χώρας. (Έτος 2019: Ισοζύγιο θέσεων εργασίας Δωδεκανήσου 53.973, Ισοζύγιο θέσεων εργασίας Επικράτειας 281.775)

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της διαμονής σε υπο-κατώτατο ποσοστό είναι το σπουδαιότερο μέτρο τόνωσης του ξενοδοχειακού κλάδου. Κανένα ημίμετρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη συσταλτική αυτή δημοσιονομική πολιτική που μειώνει την ανταγωνιστικότητα σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο εξαγωγικό κλάδο. 

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε την ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να απασχολούν τον μέγιστο δυνατό αριθμό εργαζομένων. Το ασφαλιστικό κόστος εκτοξεύει το κόστος προσωπικού σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα. Το όφελος για τον τουρισμό και την οικονομία θα είναι διπλό καθώς όχι μόνο θα μειωθεί η ανεργία αλλά και θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Κατηγοριοποιούμε τα θέματα ως εξής:

Φορολογία
- Άμεση μείωση ΦΠΑ διαμονής & εστίασης στα επίπεδα  των ανταγωνιστικών προορισμών - χωρών. Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι πιθανότατα και αυτές οι χώρες θα προχωρήσουν σε μείωση ΦΠΑ αντίστοιχα.
- Άμεση και μόνιμη επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα. Τόνωση νησιωτικότητας.
-

Μείωση τελών αεροδρομίου, επανεξέταση δασμών και επανεξέταση φόρου διανυκτέρευσης. Η θέση της ΕΞΡ είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ο φόρος διανυκτέρευσης είναι να μετατραπεί σε ανταποδοτικό φόρο για τα Δωδεκάνησα.
- Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020

Κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας
- Επιδότηση μέρος μισθού για το μεταβατικό στάδιο όπου οι επιχειρήσεις, τις πρώτες εβδομάδες, θα κληθούν να λειτουργήσουν με χαμηλές πληρότητες.
- 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών έως τουλάχιστον 31/12/20 για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν το 2020.
- Οριζόντια μείωση εργοδοτικών εισφορών για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, Πάγιο αίτημα του κλάδου και απαραίτητο για τη  μακροχρόνια διατήρησης της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ρευστότητα
- Ταχεία χρηματοδότηση κίνησης από τον τραπεζικό τομέα με ταυτόχρονη λύση για επιταγές πέρα από τον Ιούνιο. Τα δάνεια θα πρέπει να είναι χαμηλότοκα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και ύψος έως 40% του κύκλου εργασιών 2019 ή το διπλάσιο της μισθοδοσίας. Επίσης, μόλις υπάρξει υγειονομική εξέλιξη, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να χρηματοδοτήσουν την κανονική αποπληρωμή των επιταγών.

- Εξασφάλιση χαμηλότοκων δάνειων για επενδυτική δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα, 18 μήνες περίοδος χάριτος και επέκταση ωριμάνσεων.  Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση την επόμενη μέρα όχι μόνο να διατηρηθούν ζωντανές αλλά και να επιστρέψουν στην επενδυτική τους δραστηριότητα.
- Επιμήκυνση των δόσεων των χρεολυσίων έως 30/6/21 και επέκταση της 100% επιδότησης τόκων έως αυτή τη περίοδο.
Η κρίση ρευστότητας θα συνεχιστεί και πιθανόν να μεγιστοποιηθεί στο Q4.
Ο κίνδυνος για μπαράζ πτωχεύσεων πρακτορείων οδηγεί κάποιους επιχειρηματίες να προτιμούν κλειστά καταλύματα.

Ταξιδιωτικές διευκολύνσεις
- Ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επανεκκίνησης του τουρισμού. Για παράδειγμα, αναθεώρηση προγραμμάτων και διαδικασιών βίζα με χώρες εκτός Σένγκεν (e-Visa) ή νομοθεσίες για πιο ευέλικτα slotrules.
- Νομικό πλαίσιο για ασφάλειες αστικής ευθύνης. Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα προστατεύεται ο ξενοδόχος σε περιπτώσεις που υπάρξουν κρούσματα σε μονάδες. Κανένας επιχειρηματίας δεν θα πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο αστικής ευθύνης.

Η Ρόδος έχει κάθε δυνατότητα (καιρικές συνθήκες, αξιοθέατα, Ξενοδοχειακές υποδομές) επέκτασης της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο. Άλλωστε για δεκαετίες η σεζόν ήταν Φεβρουάριος – Νοέμβριος!! Για να επεκταθεί από εφέτος η τουριστική περίοδος με όσα θετικά μπορεί να συνεπάγεται είναι αναγκαία:

Πακέτο Μέτρων για έπεκταση Τουριστικής Περιόδου
- Επιδότηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών.
- Έκπτωση 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα.
- Δωρεάν είσοδος στους επισκέπτες του Νοεμβρίου σε ΟΛΑ τα αξιοθέατα.
- Κατάργηση τελών αεροδρομίου.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις ως συμπληρωματικές των προτάσεων τις ΠΟΞ».

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Απαιτούνται γενναία μέτρα για τον ροδιακό τουρισμό
ΔΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΠΛΑΝΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

14-08-2020

Πιστωτική Πολιτική Ξενοδοχείων Ρόδου 2021

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε ολόκληρο τον πλανήτη αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες συνθήκες. Η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε για πρώτη φορά σε κατάσταση αναστολής, όπου σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα διεκόπη, πλην ελαχίστων...

 

14-08-2020

Δελτίο Τύπου 07 / 08 / 2020

Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Κου Μανώλη Γ. Μαρκόπουλου, κατά την σημερινή Σύσκεψη των Φορέων Τουρισμού υπό τον Πρωθυπουργό Κο Κυριάκο Μητσοτάκη:  

 

17-04-2020

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Απαιτούνται γενναία μέτρα για τον ροδιακό τουρισμό

Συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων

 
TESTIMONIALS

ΡΟΔΟΣ. ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

Το ωραιότερο νησί του κόσμου

Γιώργος Ζεμπίλης
 
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΧΟΡΗΓΟΙ